23 Ekim 2011 Pazar

İNTERNET,EXTRANET,INTRANET NEDİR?

İNTERNET=Birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır.internetin en temel işlevi haberleşme ve iletişimdir.internette dilediğiniz her konuda araştırma yapılabilir gerekli bilgi ve dökümanları bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz.

INTRANET=Bir kuruluşun bilgi veya ağ işletim sisteminin herhangi bir bölümünü paylaşmak için organizasyon içinde güvenli olarak internet protokolü teknolojisini kullanan özel bir bilgisayar ağıdır. ıntranet genellikle organizasyon çalışanları ile sınırlıdır. bu ağa bir şifre konulur ve bu şifreyi sadece organizasyon çalışanları bilir. ıntranet genellikle insan kaynakları,eğitim,güvenlik,üretim,tüketim,dağıtım,toplum gibi sektörlerin işine yarar.

EXTRANET=İş ortaklarının internet üzerinden birbirine bağlayan ağdır. extranat çok sayıdaki organizasyonların iletişimini sağlayan genişletilmiş bir ıntranet ağıdır. bu organizasyonların personelleri,müşterileri,tedarikçi firmaları gibi kullanıcı grupları halinde extranet yardımıyla birbirlerine bağlarlar.bunlar bilgi paylaşımını kolaylaştırır. zaman ve kaynak tasarrufu sağlar.

17 Ekim 2011 Pazartesi

BİLGİSAYAR AĞI NEDİR?BİLGİSAYAR AĞLARI NELERDİR?

Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı denir. bilgisayar 
ağlarının amacı ağ içindeki kullanıcıları iletişir, konuşur hale getirmek ve özgün uygulamalarına destek olmaktır. bilgisayar ağları büyüklükleri, topolojilerine ve kullanılan protokollere göre çeşitli türlere ayrılır
 
YEREL BİLGİSAYAR AĞLARI(LAN)=Yüksek hızlı küçük alanları kapsayan bir veri ağıdır.bilgisayar kullanıcılarına uygulamalarına ve cihazlara ulaşım kullanıcılar arasında dosya değişimi elektronik posta yolu gibi çeşitli avantajlar sağlar.

GENİŞ ALAN BİLGİSAYAR AĞLARI(WAN)=Bir ülke yada dünya çapında yüzlerce yada binlerce km arasında iletişimi sağlayan ağlardır.
 
ŞEHİRSEL BİLGİSAYAR AĞLARI(MAN)=Lan'ın kapsadığı alandan daha geniş fakat wan'ın kapsadığından daha dar mesafeler arası iletişimi sağlayan ağlardır.

3 Ekim 2011 Pazartesi

                                                                           BLOĞ   NEDİR?

Kişinin kendisini tanıtıtğı sosyal bir ağdır. kişi kendi hobilerini beğenilerini  paylaşabilir. büro ortamında bir bloğ açılıp bloğa çalışanlar dahil edilip büro ortamında bir konu başlığı belirlenip herkesin fikri alınarak bir tartışma ortamı oluşturulabilir.