11 Aralık 2011 Pazar

BİLGİ TOPLUMU VE AĞ TOPLUMU NEDİR?

BİLGİ TOPLUMU:Bilginin sermaye, insan gücü ve maddi kaynakların yanında stratejik bir üretim faktörü olarak kullanıldığı toplumlara "Bilgi Toplumu" diyoruz. Bir başka deyişle, bilgi toplumunun teknoloji ve bilgi temelinde şekillenen ve itici gücünü küreselleşmenin dinamizminden alarak gelişme gösteren sanayi sonrası toplum biçimi olduğunu da söyleyebiliriz. Bilgi toplumunda temel kaynak bilgi; bilgi toplumunun gelişmesini sağlayan faktör ise bilişim teknolojileridir. Bu noktada, sanayi toplumunda refah yaratmanın temel unsuru olan sanayi sektörü yerini gitgide bilgi sektörüne bırakıyor. Bu nedenle, günümüz küresel rekabet ortamında başarılı olmak isteyen kurumlar, bilişim teknolojilerine yaptıkları yatırımları artırmak zorundalar.

BİLGİ TOPLUMUNUN AMAÇLARINI ŞÖYLE SIRALAYABİLİRİZ;
-Vatandaşa daha iyi hizmet
-daha iyi bir yaşam
-güçlü bir ekonomi
-artan istihdam
-demokrasinin gelişimi, katılım
-kültürel varlığımızın korunması tanıtılması
-güçlü ülke, iç ve dış güvenlik açısından

AĞ  TOPLUMU:
Tarihte ilk kez, insan aklı yalnızca üretim sürecinin belirleyici bir unsuru olmakla kalmamış, doğrudan bir üretim gücü olmuştur.
Yeni enformasyon teknolojileri, 1970'lerin ortasıyla 1990'ların ortası arasaında, yirmi yıldan daha kısa bir süre içinde yer küreye ışık hızıyla yayıldı bu yayılmayla birlikte bu teknolojik devrimin bir özelliği olduğu öne sürülen bir mantık sergiledi: Ürettiği teknolojileri kendi gelişimi için kullanarak, tüm dünyayı enformasyon teknolojisiyle birleştirmesi.

20. yüzyılın son yirmi yılında, çiplerin gücünün giderek artması, mikrobilgisayaraların gücünün ciddi biçimde artmasına yol açtı. 1990'ların başlarında tek çipli bilgisayarlar, IBM'in yalnızca beş yıl önceki işlem gücüne sahipti. Ayrıca 1980'lerin ortalarından bu yana, mikrobilgisayarlar yalıtılmış olarak düşünülemez; taşınabilir bilgisayarlara dayalı olarak, gittikçe seyyarlaşarak ağlar halinde işliyorlar. Bu sıradışıçok yönlülük, elektronik bir ağa dahil olarak bilgi işlem gücünü paylaşarak, hafızayı ve işlem kapasitesini artırma beceresi 1990'larda bilgisayar çağının yönünü merkezi veri depolama ve işlemden, ağlar oluşturmuş interaktif bilgisayar paylaşımına kaydırdı. Yalnızca bütün bir teknolojik sistem değil, toplumsal, örgütsel iletişim de değişti.

1 yorum:

  1. Sağol Keziban, bak yedi yıl sonra bir vize öncesi yardımcı oldun

    YanıtlaSil